Poropaimennuskilpailu

Poropaimennuskilpailuun osallistuvan koiran tulee olla vähintään vuoden vanha.

Järjestävät toivovat, että kilpailuun ilmoittautumisessa käytetään harkintaa koiran ja ohjaajan osaamistaso huomioon ottaen, kuten mihin tahansa muuhunkin kokeeseen ilmoittautuessa.

Infoa poropaimennuskilpailuun ilmoittautuvalle:
Kilpailuradalla koira ja ohjaaja toimivat itsenäisesti ennen kilpailua annetun ohjeistuksen mukaisesti. Kilpailija voi tehdä tarkentavia kysymyksiä tuomareille ennen radalle menoa.

Kun kilpailija antaa merkin suorituksen aloittamisesta on koirakon suoriuduttava itsenäisesti annetusta tehtävästä, johon kuuluu pakollisia pysähtymisiä ja osio, jossa koiran tulee odottaa määrätty aika lupaa jatkaa työskentelyä. Kun rata alkaa, koira työskentelee ilman hihnaa tai muita ylimääräisiä hallintavälineitä. Panta saa jäädä kaulaan, kunhan se ei voi tarttua mihinkään (ei siis puolikuristava tai valjaat). Koiraa saa ohjata käskyin, käsimerkein ja elein. Kisassa voidaan halutessaan käyttää tarkoituksenmukaista paimensauvaa ohjaamiseen, kunhan ottaa huomion kuinka paimennettavat eläimet voivat sauvaan reagoida.

Kilpailuradalla, joka muodostuu käytettävissä olevien aitausten mukaan, on tehtäviä, joissa koiran tulee siis tarvittaessa pysähtyä käskystä (esim. veräjä) tai tulla luokse käskystä. Koiran tulee pysyä ohjaajan lähellä kun työskentelyä ei ole vielä aloitettu ja pystyä myös kesken työskentelyn odotteleman ohjaajan läheisyydessä lupaa jatkaa. Koiran täytyy tarvittaessa olla välittömästi hallinnassa, mutta koira saa työskennellä itsenäisesti aina kun se on tarkoituksenmukaista ja koira toimii paimennettavat eläimet ja ohjaajan huomioiden.

Rata tulee suorittaa mahdollisimman tehokkaasti, mutta tarkoituksenmukaisesti. Ihanteellinen suoritus on itsenäisesti toimiva koira, joka kykenee työskentelemään radalla itsevarmasti, omatoimisesti ja parttion (pieni porolauma) koossa pitäen sekä ohjauksen huomioon ottaen. Hyvä ohjaaja luottaa koiraansa, osaa toimia porojen kanssa häiritsemättä koiran työskentelyä ja tekee koiransa kanssa tarvittaessa yhteistyötä.

HOX! Jos koira ei pysähdy tai tule luokse käskystä eikä sitä voi ohjata ja tuomarit katsovat, että koira toimii itsenäisesti ilman hallintaa tai on poroja kuljettaessaan vaaraksi niille, rata voidaan keskeyttää, koira kytketään ja kisasuoritus merkitään hylätyksi (HYLÄTTY). Ohjaaja voi itse keskeyttää radan halutessaan missä vaiheessa vain, jolloin kisasuoritus on HYLÄTTY. Radan suorittamiselle tulee aikaraja, jonka umpeutuessa rata keskeytetään, mutta pisteytetään.

Radat pisteytetään ja koira saa suorituksestaan lisäksi arvosanan ERINOMAINEN, ERITTÄIN HYVÄ, HYVÄ tai TYYDYTTÄVÄ.

Kisa voi olla olosuhteista riippuen kaksiosainen, jolloin finaaliin valitaan peruosiosta parhaiten suoriutuneet koirakot.

Poropaimennuskilpailun säännöt löytyvät täältä.

Esimerkki kilpailun arvostelukaavakkeesta