Taipumustestit

Porokoirakerho järjestää vuosittain taipumustestejä poropaimennukseen. Aiempien vuosien taipumustestitulokset löytyy täältä.

Taipumustesti suositellaan tehtävän koiralle, jolla ei ole aiempaa paimennuskokemusta tai sen kanssa ei ole vielä aloitettu paimennusharrastusta.

Poropaimennustaipumustestaukseen voivat osallistua Suomen kennelliitto ry:n hyväksymistä roduista lapinporokoirat, ruotsinlapinkoirat ja suomenlapinkoirat; rekisteröimättömät lappalaiskoirat sekä koirat, joita käytetään porotöissä. Taipumustestiin tai kilpailuun osallistuvan koiran tulee olla vähintään 1 v.

Tarkemmat säännöt löytyy täältä.

TAIPUMUSTESTIN KULKU

Koirakon testaukseen ja arviointiin on varattu puoli tuntia aikaa. Tavoitteena on hallittu ja rauhallinen paimennus. Testaus tehdään liinassa, joten myös koirat, joiden tottelevaisuudesta tai hallittavuudesta omistaja on epävarma, voivat turvallisesti osallistua testaukseen. Taipumustesti on tarkoitettu koirille, joilla ei ole ennestään kokemusta poroista tai ovat viime vuoden testissä saaneet suosituksen tulla testattavaksi uudelleen.

Taipumustestauksessa koiria ei pisteytetä, vaan ne joko hyväksytään, suositellaan testattavaksi uudelleen tai hylätään. Ohjaajat saavat kokeen jälkeen kaavakkeen, jonka avulla on kuvattu koiran toimintaa aidassa ja he saavat aidalla myös suullisen palautteen. Testaus on yleisölle avoin tilaisuus. Taipumustestaukseen osallistuvat koirakot saavat etukäteen sähköpostilla oman testausajan, infopaketin porosta ja porotaloudesta sekä testin etenemisestä.